Wednesday, March 2, 2011

NOTA PENTING:Cara yg betul utk masak mi segera tanpa merosakkan badan dan kesihatan..



kebiasaannya, masak dgn meletakkan ke dalam periuk, air, letak serbuk, dan masak dlm 3 minit, lepas tu sedia utk dimakan. Dengan melakukan ini, bila memasak bersama serbuk, ia kana menukarkan struktur molekul MSG, menyebabkan toksik. ..
.cara yg betul 
1.didihkan mi segera shj 
2.apabila mi telah masak, keluarkan, buang air rebusan(yg der lilin tu..) 
3.masak air sekali lagi,letak mi tadi dlm air mendidih, padamkan api.
4.bila api telah dipadamkan, ketika air masih panas, letak serbuk kedalamnya, utk buat sup. 5.bagaimanapun, jika anda perlu masak maggi goreng, keluarkan mi dan tambah serbuk perisa, dan toskan. 
6.yg ni nota dari utk pengamal diet: diorang galakkan celur mi tu dulu (katanya mi hakka,tp kita gunalah mi yg halal ye..). Dah celur tu buang airnya..sbb ada wax/lilin. Kalau nk rangup, goreng separa, tabur dgn tepung utk elak mi melekat ketika celur semula..
NOTE:sejumlah besar pesakit dlm lingkungan 18-24 thn menderita sakit pankreas..akibat slalu mkn mi segera.. jika kekerapan makan mi segera adalah lebih 3 kali dlm seminggu, maka sgt teruk kesannya nanti]


Read more: http://scripters.ning.com/forum/topics/cara-betul-memasak-mi-maggimi#ixzz0hUeGlxdd